Стафилококно тровање храном

стафилокока хранаStaphylococcus aureus је бактерија која се код човека налази најчешће на кожи и слузокожи носа. Ова бактерија у одређеним околностима може изазвати болест. Између осталог, Staphylococcus aureus ствара токсине који могу довести до тровања храном. Контаминација хране стафилококом и токсинима настаје током складиштења, прераде, припреме или дистрибуције.

Најчешће се дешава преко руку особа које припремају  храну и преко прибора за припрему хране, као што су ножеви, даске за сечење меса, посуде у којима се храна чува.

Услови који погодују настанку тровања храном стафилококним токсином су:

  • надекватно чување хране после припреме
  • припрема хране много пре конзумирања
  • лоша лична хигијена
  • недовољно кувана или загрејана храна
  • продужено загревање на грејним плочама пре сервирања хране.

Постоје спорадична тровања храном која настају у кућним приликама и стафилококна тровања у виду епидемија. Епидемије су најчешће лети када су високе температуре и храна се не чува на одговарајући начин. Најпогоднија храна за умножавање стафилококног ентеротоксина је млевено месо, пудинзи, сладолед, сендвичи.

Тровање храном узроковано стафилококним токсинима карактерише кратак инкубацијски период (до 8 сати), снажна мучнина, повраћање и пролив. Болест је углавном блага, а опоравак наступа кроз 1 до 3 дана. Лечење се састоји у надокнади течности, лековима против грчева у стомаку и мировању.

Превентива – савети:

  • особе које рукују храном при припремању  и дистрибуцији хране (кувари, конобари ) морају се придржавати општих хигијенских мера ради спречавања контаминације хране
  • детаљно прање руку, посебно испод и око ноктију, сапуном и текућом водом пре започињања рада са храном
  • не припремати храну уколико имате ранице или инфекције коже на рукама
  • радне површине и прибор за припрему хране одржавајте чистим
  • уколико се храна неће потрошити у року од два сата од припреме, чувајте је на температури изнад 60˚C или испод 5˚C

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351