Исправност воде на базенима и отвореним купалиштима у Београду - август 2018.

Базен београдГрадски завод за јавно здравље Београд обавља редовну контролу квалитета воде за купање из већине јавних базена и отворених купалишта на територији града.

Када су у питању базени контролишемо воду спортско рекреативних центара “Милан Гале Мушкатировић“, „Олимп“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.

Вода из јавних базена наведених спортско рекреативних центара се у складу са величином и бројем базена, као и бројем посетилаца, контролише динамиком један пут недељно.

Резултати најновије обављених анализа показују да је вода у отвореним базенима наведених спортских центара безбедна за купање и рекреацију.

У лабораторији Градског завода се испитују физичко-хемијска и микробиолошка исправност, а по потреби обављају и друге анализе.

Када је у питању микробиолошки квалитет воде, обзиром да се базенска вода хлорише, не региструју се одступања која би довела у питање безбедност купача. Повремено се региструју одступања у погледу физичко-хемијског састава воде, али техничка служба која одржава базене тада прилагођава процес прераде воде и тиме обезбеђује оптималне услове за боравак, односно купање и рекреацију посетилаца.

Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала и обуће на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

У складу са наведеним, обавезно је и избегавање коришћења базена у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења (2 недеље након престанка свих симптома болести). Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Контрола квалитета воде Савског језера на Ади Циганлији и купалишта „Лидо“ на Великом ратном острву се врши редовно током купалишне сезоне. Резултати до сада спроведених анализа квализета воде на отвореним купалиштима Савског језера на Ади Циганлији и купалишта „Лидо“ на Великом ратном острву показују да је вода тих купалишта припадала класи која омогућава безбедно купање и реакреацију.

Суграђанима који се купају на рекама и језерима саветујемо да избегавају роњење и гутање воде, а након изласка из воде препоручујемо да се истуширају. Ова препорука се посебно односи на купаче који припадају рањивим групама становништва (мала деца, стари, имунодефицијентни, хронични болесници).

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351