Бесплатни савети о превенцији малигних болести у месецу борбе против рака

превенција карциномаСтручњаци Градског завода за јавно здравље у Макси супермаркету Алонсо истакли важност успостављања здравијих животних навика зарад очувања здравља

Велики број грађана одазвао се позиву на бесплатне савете на тему превенције малигних болести и значаја редовних прегледа, које је у месецу борбе против рака организовао Градски завод за јавно здравље Београд у Макси супермаркету Алонсо.

Стручњаци из Завода одговарали су на питања очувања здравља, превенцији, али и важности успостављања здравијих животних навика. Подршку докторима у акцији “Мисли раније, бирај здравије” пружили су и чланови студентских организација – Удружење студената медицине (IFMSA) и Удружење студената фармације (BPSA).

У Србији се сваке године дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, а од њих годишње умре више од 20.000 људи. Сваки пети смртни случај у Србији последица је неког малигнитета.

превенција карцином

У великом броју случајева, за настанак рака одговорни су одређени животни стилови појединца од пушења, неправилне исхране, физичке неактивности, конзумирања алкохола, до претераног излагања сунчевим зрацима, а све то носи и до две трећине ризика за настанак појединих малигнитета. Чак око 30 одсто свих смртних исхода од малигних болести последица су управо ових и сличних животних избора. На више од 80 одсто свих малигних болести може се утицати променама личних животних стилова, уз избегавање фактора ризика присутних у околини, макар у мери у којој је то изводљиво. Зато је важно деловање на свест сваког појединца и ниво опште информисаности јавности у вези са овим проблемом. Тек када је сваки појединац добро упознат са начинима којима он може да умањи могућност за настанак болести и када је оспособљен и оснажен да преузима добар део одговорности за своје здравље, тек тада се и системски уложена средства исплате и постижу жељену делотворност. Тада људи добијају праву шансу да поврате, очувају и унапреде своје здравље.

превенција карцином

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету порасло је са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно оболевање од рака ће порасти за 70 одсто.

превенција карцином

На основу података из Популационог регистра за малигне болести Градског завода за јавно здравље Београд, у последњој посматраној 2016. години евидентирано 411 новооболелих на 100.000 становника главног града, док је укупно оболелих од неке врсте малигне болести било 3.198 на 100.000 Београђана.

превенција карцином

У Србији су од 2013. године на снази Национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и рака дебелог црева, са циљем да се смањи оболевање и умирање од ових малигнитета који су у нашој средини веома заступљени, а који управо због откривања у одмаклим фазама болести, односе и велики број живота.

превенција карцином

превенција карцином

превенција карцином

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351