Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a, 21. maj 2017. godine

Dan secanja preminuli aids 2017

Sećanje na preminule od AIDS-a (side) (International AIDS Candlelight Memorial) je jedna od najstarijah i najvećih mobilizacionih kampanja koja ima za cilj podizanje svesti u vezi sa HIV-om i AIDS-om na globalnom nivou. Koordinator kampanje je Globalni zdravstveni savet (Global Health Council).

Ovogodišnja, 34-ta kampanja posvećena sećanju na preminule od AIDS-a obeležava se 21. maja u više od stotinu zemalja prigodnim manifestacijama koje imaju za cilj promovisanje globalne solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti HIV infekcije i AIDS-a, pod sloganom „ENDING AIDS TOGETHER”- „ZAUSTAVIMO AIDS ZAJEDNO!“. Koordinatori kampanje su osobe koje žive sa HIV-om kroz Globalnu mrežu osoba koje žive sa HIV-om (Global Network of People Living with HIV - GNP+).

Danas, kada se procenjuje da u svetu više od 37 miliona osoba živi sa HIV-om i dok su milioni ljudskih života izgubljeni (35 miliona osoba je umrlo od  AIDS-a od početka epidemije osamdesetih godina prošlog veka, od kojih 1,1 milion u 2015. godini), kampanja treba da pokrene što više ljudi, zajednica, vlada i donatora da se uključe u cilju okončanja ove epidemije, da se edukuju sadašnje i buduće generacije o HIV infekciji, lečenju, prevenciji i pružanju podrške, kao i da se osnaže osobe koje žive s HIV-om da se bore za svoja prava i da žive bez stigme i diskriminacije.

U svetu je krajem 2015. godine više od 18 miliona osoba inficiranih HIV-om je bilo na antiretrovirusnoj terapiji što je dvostruko više nego 2010. godine, odnosno čak 22 puta više nego 2000. godine, ali i dalje to je manje od polovine svih osoba inficiranih HIV-om u svetu. U skladu sa najnovijim preporukama SZO svih 37 miliona osoba koje žive sa HIV-om treba da budu na ARV terapiji, odnosno lečenje treba započeti čim se HIV infekcija dijagnostikuje da bi efekti terapije bili ne samo dobrobit za osobe inficirane HIV -om, u smislu dugog i kvalitetnog života,  već i da bi se redukovao prenos HIV-a na druge osobe.  

U cilju eliminacije HIV infekcije kao javno-zdravstvenog problema potrebno je da u svakoj zemlji do 2020. godine 90% svih osoba inficiranih HIV-om treba da bude dijagnostikovano, zatim da 90% dijagnostikovanih HIV + osoba treba da bude na lečenju antiretovirusnim lekovima i da 90% osoba na lečenju ima nemerljivu količinu virusa u krvi. Ako bi se dostigli globalni ciljevi moglo bi da se spreči da 21 milion osoba umre od AIDS-a, odnosno da se spreči da se 28 miliona osoba inficira HIV-om do 2030. godine.

U zapadnoj Evropi polovina novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om je dijagnostikovana  u kasnom stadijumu HIV infekcije, slično kao i u našoj zemlji. Kasno postavljena dijagnoza HIV infekcije je povezana sa povećanim rizikom od obolevanja i umiranja, slabijim odgovorom na terapiju, povećanim troškovima zdravstvene zaštite i povećanim rizikom za dalje prenošenje. Kasno dijagnostikovana HIV infekcija znači da osoba ima 11 puta veću verovatnoću da umre unutar godinu dana od testiranja nego ako je testirana nakon prve izloženosti HIV-u.

Dan secanja preminuli aids 2017
У борби против стигме и дискриминације особа које живе с ХИВ-ом значајна је улога не само актуелне политике, законодавства и институција, већ и заједнице у целини. Стигма и дискриминација према особама које живе са ХИВ-ом у Србији и њихови узроци и последице прожимају све нивое/структуре друштва. Стигма и дискриминација су главна препрека у спровођењу превентивних активности, а једна од последица је мали број особа које се одлучују на тестирање на ХИВ.

У нашој земљи се овај меморијал (International AIDS Candlelight Memorial) обележава 14-ти пут под слоганом „ЗАУСТАВИМО АИДС ЗАЈЕДНО“ у неколико градова/општина организовањем пригодних активности које су усмерене ка промоцији здравих стилова живота и информисању о доступним услугама на локалу, препознавању и смањењу ризичног понашања, промоцији значаја правовременог тестирања на ХИВ праћеног саветовањем код особа које су имале неки ризик у ближој или даљој прошлости, као и стварању неосуђујућег окружења за особе инфициране ХИВ-ом, односно поштовању људских права особа инфицираних ХИВ-ом на рад, образовање и лечење.

У оквиру овогодишњег обележавања Сећања на преминуле од АИДС-а  планиране су уличне манифестације са традиционалним паљењем свећа на црвеној траци у знак помена на преминуле од АИДС-а, промоција и пружање услуге саветовања и тестирања на ХИВ, едукативне радионице, трибине, конференције за новинаре, подела информативно-едукативног материјала, традиционални молебан који ће одржати у Београду у просторијама Човекољубља, Добротворне фондације Српске православне цркве, као и бројне друге активности које ће реализовати институти/заводи за јавно здравље и удружења уз подршку Уније организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и Института за јавно здравље Србије.

Mapa planiranih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje obeležavanja Dana sećanja na preminule od AIDS-a 2017. godine u Republici Srbiji – preuzmite

Aktuelna epidemiološka situacija u vezi sa HIV infekcijom u Republici Srbiji krajem 2016. godine – preuzmite

Više informacija o HIV infekciji i AIDS-u, kao i zdravstvenim ustanovama gde se tokom cele godine može uraditi dobrovoljno, besplatno, anonimno savetovanje i testiranje na HIV bez lekarskog uputa, možete naći na strani: http://www.batut.org.rs/index.php?content=1455

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11000 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351