Održan prolećni Festival zdravlja 2017.

фестивал здравља београд 2017

Petnaesti po redu, Affidea Festival zdravlja održan je u svom prolećnom terminu, 5. i 6. aprila 2017. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Ništa nije važnije od zdravlja“.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao i uvek do sada, bio je prisutan na ovoj značajnoj i posećenoj gradskoj manifestaciji. Osam zdravstvenih radnika Gradskog zavoda, tokom dva dana trajanja Festivala, bilo je na raspolaganju brojnim posetiocima ovog događaja za sve stručne savete u vezi sa očuvanjem zdravlja, upoznajući ih istovremeno sa  širokom paletom usluga koje mogu dobiti u Gradskom zavodu za javno zdravlje.      

Imajući u vidu da je Festival održan uoči 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, deo aktivnosti bio je usmeren ka ovom važnom datumu, a posvećen i predan rad angažovanih zdravstvenih radnika Zavoda bio je u skladu sa sloganom „Hajde da razgovaramo“, koji prati globalnu kampanju Svetskog dana zdravlja, ove godine posvećenu depresiji.

 фестивал здравља београд 2017

Najviše pažnje u razgovorima vođenim sa građanima koji su posetili Festival bilo je poklonjeno hroničnim nezaraznim bolestima, njihovoj prevenciji, ali i ranom otkrivanju i kontroli, kao i mogućnostima sprečavanja mogućih komplikacija ovih stanja. Posebno je istaknut značaj blagovremenog otkrivanja malignih oboljenja, kao i važnost odazivanja na preglede u okviru organizovanog skrininga. Sami posetioci interesovali su se za kontrolu povišenog arterijskog pritiska, prevenciju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što su ujedno i najčešći uzroci obolevanja i umiranja u našoj populaciji. Upravo u vezi sa ovim zdravstvenim problemima, istican je ogroman značaj izbegavanja rizičnih oblika ponašanja poput neadekvatne ishrane, pušenja, konzumiranja alkohola i nedovoljne fizičke aktivnosti.

фестивал здравља београд 2017

Imajući u vidu da zdravlje mladih predstavlja važno polje kontinuiranog zdravstveno vaspitnog delovanja Zavoda, veliki deo aktivnosti na Festivalu bio je posvećen upravo ovoj populaciji. Sa njima se razgovaralo o rizičnim ponašanjima specifičnim za period adolescencije – pušenju, konzumiranju alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, o očuvanju repoduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih bolesti. Uz to, predstavljen im je i rad Savetovališta za HIV/SIDU, koje pri Gradskom zavodu za javno zdravlje radi više od dve decenije i u okviru koga se može obaviti dobrovoljno, besplatno i anonimno testiranje na virus HIV-a. U susret predstojećoj Nedelji prevencije povreda u saobraćaju, koja se obeležava tokom četvrte nedelje aprila, mladima su, kao aktivnim učesnicima u saobraćaju, ali i budućim vozačima, deljeni korisni saveti i odgovarajući lifleti o bezbednosti u saobraćaju.

фестивал здравља београд 2017

Festival zdravlja bio je i prilika da se promoviše rad telefonskog savetovališta „Halo beba“ i da se, shodno tome, akcentuju sve teme od značaja za buduće i sadašnje mlade roditelje, poput dojenja, odgovarajuće hidratacije beba i vakcinacije. Opštoj javnosti je, ovom prilikom, najavljena i predstojeća Evropska nedelja imunizacije, koja se obeležava  tokom treće nedelje u aprilu.

Štand Gradskog zavoda za javno zdravlje je, imajući u vidu širok spektar tema od javnozdravstvenog značaja i pratećih edukativnih materijala koje je nudio, bio podjednako atraktivan za najstarije i za najmlađe sugrađane, za osnovce i srednjoškolce, za sadašnje i buduće roditelje, ali i za stručnu javnost.

Festival zdravlja je i ovog puta realizovan pod pokroviteljstvom eminentnih nacionalnih i gradskih institucija iz oblasti medicine i sporta, među kojima su: Ministarstvo zdravlja, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Lekarska komora Srbije, Grad Beograd, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Crveni krst Srbije, Turistička organizacija Beograda, Farmaceutska komora Srbije, Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije.

фестивал здравља београд 2017

Svojim višegodišnjim trajanjem, rastući postepeno i sigurno iz godine u godinu, Festval zdravlja je postavio čvrst temelj preko potrebne saradnje i zajedničkog delovanja svih onih koji za glavni cilj svog rada i poslovanja imaju lepši život i bolje zdravlje svih naših građana. Prepoznajući ulogu Gradskog zavoda za javno zdravlje kao jednog od nosećih stubova u očuvanju i unapređenju zdravlja Beograđana, Festival zdravlja je našoj ustanovi ovom prilikom dodelio počasnu plaketu, kao znak zahvalnosti za sedmogodišnju kontinuiranu i uspešnu saradnju.

фестивал здравља београд 2017

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11000 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351