Svetski dan voda 2017.

Светски дан вода 2017

Svetski dan voda, koji se svake godine održava 22. marta, ove godine se održava pod sloganom: “Zašto otpadna voda?” i odnosi se na smanjenje produkcije i povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda.

Zašto otpadna voda?

Između ostalog zato što:
663 miliona ljudi i dalje nema vodu za piće iz tzv. „unapređenih“ izvorišta (izvorišta zaštićenih od kontaminacije, prvenstveno od kontaminacije fekalnim materijama);

Do 2050. godine skoro 70% svetske populacije će živeti u gradovima, za razliku od dosadašnjih 50%. Trenutno većina gradova u zemljama u razvoju nema adekvatnu infrastrukturu i sredstva za efikasno i održivo upravljanje otpadnim vodama.

Mogućnosti za ekploataciju otpadnih voda su ogromne. Na bezbedan način tretirana otpadna voda je jeftin i održiv izvor vode za piće, energije, hranljivih materija i drugih obnovljivih materijala.

Troškovi upravljanja otpadnim vodama nisu mali, ali ih uveliko opravdava proistekla dobrobit za ljudsko zdravlje, ekonomski razvoj i očuvanje životne sredine, a, pored toga, i obezbeđenje novih poslovnih mogućnosti, prevenstveno u oblasti zaštite životne sredine.

Kako mi možemo da doprinesemo proslavi ovogodišnjeg Svetskog dana voda?

Ono što svako od nas može da učini je, da štedeći vodu sa slavina, smanji količinu nastale otpadne vode i time doprinese očuvanju životne sredine i zdravlja ljudi.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11000 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351