U susret obeležavanju 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od raka

dan dece obolele od raka 2017Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Ovaj datum danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta, a u Srbiji je, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, 2013. godine ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

Maligne bolesti su jedan od velikih globalnih zdravstvenih problema. Zvanični podaci govore da svake godine od nekog malignog tumora u svetu oboli više od 160.000 dece. Ipak, imajući u vidu da u većini nerazvijenih zemalja nedostaju registri, adekvatna dijagnostika i terapija, procene su da je zastupljenost ovog problema daleko veća te da godišnje oboli između 175 i 250 hiljada dece. Uprkos napretku dijagnostičkih metoda i terapijskih pristupa, i dalje u svetu oko 90.000 dece godišnje umre od raka.

Od malignih bolesti u Srbiji je, prema poslednjim dostupnim podacima, obolelo 334 dece uzrasta od 0 do 19 godina. Kao i u većini zemalja u razvoju i kod nas je gotovo 2/3 novoobolele dece bilo uzrasta do 15 godina. Leukemije, tumori mozga i limfomi činili su gotovo polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta, a ujedno i najčešći razlog smrtnog ishoda u ovom uzrastu, kada je reč o malignim bolestima. Prema podacima iz populacionog registra za rak u Gradskom zavodu za javno zdravlje, u prethodnih 25 godina (1990 - 2015), u Beogradu je od malignih neoplazmi oboleleo ukupno 1749 dece do 19 godina starosti, pri čemu je zastupljenost dečaka među obolelila tokom ovog perioda bila veća (57,8%) u odnosu na devojčice (42,2%). U istom periodu posmatranja, umrlo je ukupno 266 dece, među kojima su dečaci opet bili brojniji (60,2% naspram 39,8% devojčica). Samo u 2015. godini u Beogradu je od malignih neoplazmi obolelo 80 dece, dok je u istoj posmatranoj godini od ovih oboljenja umrlo njih osmoro.

Prema podacima iz Registra, uočava se da je u glavnom gradu broj dece obolele od malignih neoplazmi u periodu 2011 – 2015. u blagom padu (na osnovu godine prijavljivanja), kao i da je u ovom posmatranom periodu najviše dece obolelo od malignog tumora mozga.

Obeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka ima za cilj da istakne značaj stalnog unapređenja zdravstvene zaštite dece, kako u smislu pravovremene dijagnostike, tako i što delotvornijeg lečenja, kako bi šanse za oporavak ovih mališana bile što veće, a njihov kvalitet života, kao i kvalitet života njihovih porodica na najvišem mogućem nivou.

Uz to, ovaj dan treba da bude podsetnik i podsticaj za zdravstvene radnike, ali i faktor mobilizacije i usmeravanja šire društvene zajednice ka aktivnostima koje promovišu mere primarne prevencije, kroz odgovarajuće edukacije, kako dece i adolescenata, tako i njihovih roditelja i javnosti u celini, o značaju pravovremenog usvajanja i negovanja zdravih životnih navika.

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11000 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351