Светски дан дијабетеса - 14. новембар 2016. - „Поглед на дијабетес“

светски дан дијабетесаИницијатива за обележавање Светског дана дијабетеса покренута је давне 1991. године од стране Међународне федерације за контролу дијабетеса и Светске здравствене организације, као одговор на сагледавање растућег проблема дијабетеса у свету. Сам датум, 14. новембар, озваничен је 2006. године од стране Уједињених нација као Светски дан дијабетеса.

Овогодишњу глобалну кампању Светског дана дијабетеса прати слоган „Поглед на дијабетес”.

Тежиште овогодишње кампање је на благовременом откривању болести што има велико оправдање ако се узму у обзир процене да тек сваки други оболели од дијабетеса на свету има откривену болест, тј. потврђену дијагнозу. Наиме, многи људи могу живети са дијабетесом тип 2 веома дуго без свести о стању у ком се налазе и јасних симптома болести. Код ових особа до коначног успостављања дијагнозе често прође пуно времена, током ког већ дође до развоја бројних компликација.

  • Оптерећење дијабетесом у свету је велико. И расте! Процењује се да је у 2015. години приближно 415 милиона одраслих особа имало ово обољење, што значи да од дијабетеса болује свака једанаеста одрасла особа на свету. Процењује се да ће до 2040. године оболелих од дијабетеса бити око 640 милиона – сваки десети међу нама!
  • Трошкови лечења дијабетеса и његових компликација на глобалном нивоу у 2015. години износили су 673 милијарде долара, што представља 12% укупног издвајања за здравство. Елиминацијом променљивих фактора ризика за настанак типа 2 дијабетеса, као што су: прекомерна телесна тежина (индекс телесне масе већи од 25 кг/м2), физичка неактивност, неправилна исхрана, пушење, хипертензија, смањили би се трошкови у здравству за 11% на глобалном нивоу, а болест би се одложила или спречила код окo 150 милиона особа.
  • Дијабетес је главни узрок слепила, кардиоваскуларних обољења, бубрежне дисфункције и ампутације доњих екстремитета у многим земљама света. Око 93 милиона оболелих, што је приближно сваки трећа особа са дијабетесом, тренутно, као компликацију основне болести, има дијабетичну ретинопатију.
  • Смртност од последица дијабетеса је поражавајућа! Пет милиона особа умре сваке године од последица дијабетеса – једна особа на сваких 6 секунди!
  • Касно откривање болести је главни кривац што велики број људи са типом 2 дијабетеса у тренутку постављања дијагнозе има најмање једну компликацију дијабетеса. Због тога су неопходни превентивни прегледи и процена ризика за развој ове болести од стране изабраног лекара и тима за дијабетес.

Лого Светског дана дијабетеса је плави круг – глобални симбол дијабетеса, настао 2007. године (након усвајања Резолуције УН о дијабетесу) као део кампање „Уједињени за дијабетес”. Круг симболизује живот и здравље, а плава боја симболизује небо које обједињује све народе и боју заставе Уједињених нација. Плави круг означава јединство глобалне дијабетес заједнице као одговор на пандемију дијабетеса.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења у Србији, присутно код 8,2% популације, при чему оболели од дијабетеса тип 2 чине преко 90% свих оболелих од ове болести. Студија оптерећења болестима и повредама у Србији показала је да је дијабетес на петом месту на листи од 18 обољења, релевантних за здравствену ситуацију у Србији. На основу резултата Истраживања здравља, у Србији се број оболелих од шећерне болести повећао и то са 5,3% одраслог становништва у 2006. години, на 8,1% у 2013. години. Тренд обољевања од дијабетеса и у Београду је у сталном порасту. Према последњим подацима Регистра за дијабетес Градског завода за јавно здравље, 92.639 грађана (или 56 од 1000) суочава се са овим здравственим проблемом.

Светски дан дијабетеса у Србији се обележава на иницијативу бројних организација. Посебно су значајне активности Удружења за борбу против дијабетеса града Београда, „Плави круг“, које чине млади људи који желе да скрену пажњу јавности на проблеме са којима се сусрећу особе оболеле од ове болести, да својим активностима допринесу спречавању појаве дијабетеса и побољшању квалитета живота оболелих особа и њихових породица.

Линкови:

Светски дан дијабетеса (http://www.idf.org/wdd-index/wdd2016.html# )

Плави круг. Удружење за борбу против дијабетеса града Београда (http://www.plavikrug.org/; https://www.facebook.com/groups/358099507551/)

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351