Ризично понашање у вожњи

Rizicno ponasanje voznjaПонашање возача је проблем који је заинтересовао велики број истраживача јер се „људски фактор“ показао као најзначајнији узрок саобраћајних незгода. Наиме, подаци говоре да неки облици понашања у вожњи узрокују незгоде у преко 90% случајева.

Понашање возача у саобраћају је врло сложено јер укључује реакције на већи број истовремених информација у ситуацијама које се стално мењају. Од квалитета и брзине реаговања возача зависиће његова безбедност и безбедност других учесника у саобраћају.

 Визуелно ометање

Скретање погледа са пута, чак и за делић секунде може имати катастрофалне последице.

Један од најчешћих узрока визуелног ометања пажње возача је употреба мобилних телефона у току вожње!

Већина људи поседује мобилне телефоне, а увођењем нових комуникационих система у возилу, овај проблем ће вероватно глобално ескалирати у наредним годинама.

Мултитаскинг

Мултитаскинг (обављање више задатака истовремено) и вожња не иду заједно! Чак и за квалификоване и искусне возаче, безбедна вожња захтева максимално коришћење свих менталних способности!

Уколико радите нешто друго док возите, постављате себи додатне захтеве, што доводи до сниженог нивоа пажње и доношења погрешних одлука. У том случају, већа је вероватноћа да возач не предвиди опасност, што може довести до саобраћајне незгоде.

Rizicno ponasanje voznja

Возачи који користе телефон за разговор, писање текста или претраживање интернета су мање способни да остану у одговарајућој траци, да региструју било какве промене око себе и да реагују на време.

Вођење телефонског разговора током вожње отежава одржавање константне брзине и повећава вероватноћу њеног прекорачења. Слање порука током вожње чини вожњу веома опасном! Иако приликом уношења текста у телефон, возачи често возе мањим брзинама, њихово време реакције касни. Не постоји могућност одржавања одговарајуће позиције у саобраћајној траци нити адекватне процене услова у саобраћају.

Физичко ометање

Физичко ометање током вожње могу изазвати сви покрети у возилу који нису у вези са вожњом.

Померање руке са волана ради других радњи као што су једење и пијење, подешавање радио уређаја, додиривање путника и сл.  физички ометају вожњу, што значајно повећава ризик од губитка контроле над возилом.

Пажња током вожње мора се фокусирати на дешавања на путу, а руке се тада користе искључиво за вожњу!

Rizicno ponasanje voznja

Когнитивно ометање

Rizicno ponasanje voznja

Когнитивно ометање вожње се дешава када је возач расејан – када размишља о нечему другом уместо о вожњи, када је уморан или поспан. До менталног ометања  долази и када он говори, расправља се, води телефонски разговор (чак и приликом употребе хендсфри уређаја), виче на возаче испред тебе, сањари, итд.

У оваквим случајевима постоји „слепило“ за оно што се дешава око вас, јер је ваш ум негде другде. То може бити изузетно опасно, нарочито код динамичне природе пута, у коме се ток саобраћаја често мења, а пажња се мање обраћа на потенцијалне опасности.

 

Алкохол

Употреба алкохола смањује могућност да се током вожње донесу праве одлуке.

Чак и мала количина алкохола може имати следеће ефекте:

 • Лоша координација: тешкоће у управљању возилом.
 • Дуже време реакције: реагује се спорије када се деси нешто неочекивано (аутомобили који се  приближавају са више страна, људи који прелазе улицу).
 • Лоша процена: погрешан суд у вези са понашањем других људи (укључујући брзину, удаљеност, правац кретања) и лоша процена ризика.
 • Смањење концентрације
 • Сметње у виду и слуху
 • Лажни осећај самопоуздања и прецењивање сопствених способности

Алкохол је депресор централног нервног система. Након што уђе у крв, потребно је само 10 минута да алкохол дође до мозга.

Истраживања показују да само једно алкохолно пиће повећава ризик од смрти или тешких повреда до пет пута.

  • Ако пијете, не возите. Чак и једно пиће ће утицати на перформансе у вожњи!
  • То што сте након конзумирања алкохола будни и можете да одржите разговор са својим пријатељима, не значи да можете да возите безбедно!
  • Пијење кафе, узимање хладне воде, повраћање, свеж ваздух могу помоћи да се осећате будним, али неће смањити концентрацију алкохола у крви!
  • Направите алтернативни план за повратак кући пре него што изађете: одредити неког ко не пије да вози!

Rizicno ponasanje voznja

Дроге

Амфетамини, екстази, кокаин су стимуланси; чине да се корисници осећају енергичнијима. Приликом коришћења наведених психоактивнх супстанци вози се брже и агресивније, чиме се преузима већи ризик. Услед коришћења ових супстанци смањене су могућности возача да контролише кретање возила, да исправно процени растојање, да управља својим поступцима и донесе праве одлуке.

С друге стране, корисници канабиса се осећају опуштено и еуфорично. Њихово време реаговања током вожње је дуже и ослабљена је координација покрета.

Употреба заштитних механизама у саобраћају

Употреба безбедносних седишта за децу, сигурносног појаса и кацига за мотоцикле смањује ризик од саобраћајне незгоде!

Употреба заштитног појаса може смањити ризик од фаталних повреда до 75% за путнике на задњим седиштима! За путнике на предњим седиштима смањује се ризик од фаталних повреда до 50%!

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351